До складу кавових зерен входить досить багато корисних речовин: залізо, йод, магній, фосфор – без них неможлива злагоджена робота органів та систем. Давно відомо, що кофеїн стимулює діяльність центральної нервової системи, покращує працездатність та активізує роботу мозку. Всього 1-2 чашки кави на день допомагають сконцентруватися та налаштуватися на діловий лад. Правда, згідно з дослідженнями, проведеними американськими вченими, кава активізує розумову діяльність тільки в тому випадку, якщо ви п’єте її не натщесерце, інакше ефект буде протилежним.
Ще одна корисна здатність кави – здатність переборювати поганий настрій. Завдяки досить високому вмісту серотоніну („гормону щастя”), кава являється хорошим антидепресантом. Достатньо випивати всього лиш чашку кави на день, щоб знизити ризик виникнення депресії майже у 2 рази. Можливо, такий ефект від кави пояснюється ще й тим, що напій підвищує сексуальну активність.
Вчені вважають, що 2-3 чашки кави на день не заподіють ніякої шкоди вашому здоров’ю. Приблизно 4 невеличких чашки вважаються дієтологами помірною кількістю, але систематичне перевищення цієї дози значно шкодить здоров’ю.
Кофеїн прискорює серцебиття та підвищує тиск, тому людям, що страждають на гіпертонію, не варто зловживати цим напоєм. Крім того, у людей, що випивають більше 6 чашок кави на день, ризик появи серцево-судинних захворювань збільшується приблизно на 70%. Ще одна небезпека, що чатує на любителів кави, – ламкі кістки. Кофеїн вимиває з організму кальцій та перешкоджає його засвоєнню. Щоб компенсувати ефект від 1 чашки кави, необхідно додатково отримати біля 40 мг кальцію. Тому кавоманам потрібно споживати більше молочних продуктів, риби та листкових овочів.
Вагітним жінкам радять виключити каву із раціону, щоб знизити ризик викидню чи сповільнення росту плоду.
Не варто зловживати кавою тим, хто страждає на безсоння. Щоб добре спати, рекомендується відмовитися від кави принаймні за 6 годин до сну.
Багато людей переконані, що розчинна кава містить значно менше кофеїну, ніж молота. Насправді різниця не така уже й велика. У середній чашці молотої кави міститься близько 80 мг кофеїну, а у такій же чашці розчинної – 60 мг. Щоб зменшити вміст кофеїну у вашому напої, можна залити молоту каву кип’ятком, нагріти її до закипання і зразу розлити у чашки. При такому способі приготування аромат кави збережеться, а кофеїн повністю у напій не перейде.
Хоча зовсім не обов’язково користуватися таким способом, адже можна купити каву без кофеїну. Більшість виробників кави вилучають кофеїн за допомогою рідкого вуглекислого газу або пари, де не задіяні ніякі хімічні речовини. Отже, прихильники кави можуть не хвилюватися.