Новини

Раціональне харчування – шлях до здоров’я

Члени молодіжної студії "Молодь обирає здоров’я" дають поради щодо раціонального харчування та його позитивного впливу на стан здоров’я людини:
Чи треба казати, що ми складаємося з того, що їмо. Їжа – основа повноцінного життя. Крім забезпечення організму необхідними «цеглинками», вона приносить задоволення, є способом відпочити, розслабитися з друзями за спільною трапезою або навпаки підняти тонус. Але у той же час вона стає причиною занепокоєння, відчуття провини, порушує нормальне функціонування людського тіла та не дає спокою душі.

Надмірне або недостатнє споживання певних продуктів призводить до дискомфорту, але врешті решт може стати причиною хворобливого стану та хронічних захворювань. Вам подобається наїдатися швидкою їжею, газованими напоями та солодким в необмеженій кількості, але потім відчувається важкість, відсутність будь-яких бажань крім як полежати? Чи не виникало запитання наскільки це корисно тілу, в якому Вам жити, а не тільки свідомості. Існує поняття «емоціональна їжа». Чи не складає вона основу Вашого раціону?
Раціональне харчування – це життя. Не короткострокові шкідливі для здоров’я дієти та голодування, не усілякі медичні препарати нетривалої дії, а саме спосіб життя, здоровий. В такому житті Ви отримуєте задоволення від їди і приймаєте свідомий вибір щодо введення найкращої їжі для того, щоб організм оптимально функціонував. Ні в якому разі це не означає: перетворювати їжу в «велику» ідею та відчувати провину за те, що з’їсте щось смачненьке. Життя за правилами раціональним харчуванням означає задоволення від УСЬОГО, що Ви їсте та від того, що ці продукти корисні та потрібні для підтримки у гарній формі вашого фізичного та психічного стану.
Не обманюйте себе «досконалим харчуванням». Не має досконалих дієт або способів схуднути, адже ми, люди, не ідеальні. Ми думаємо, що якщо не будемо піддаватися спокусам, то все вийде, але потім зриваємося, починаємо переїдати… Адже раціональне харчування – це споживання їжі для гарного самопочуття та настрою, коли людина не є голодною та злою, а доброю та веселою.
Рішення на користь раціонального харчування – перший крок до здорового життя, тернистий, але того вартий. Бути активним та життєрадісним, гарно виглядати у будь-якому віці реально, але це потребує зусиль як і будь-яка мета.
Для початку треба навчитися слухати не себе, а свій організм. Дослухатися до відчуттів після їжі, намагатися зайти контакт з власним тілом, займатися саморозвитком.
Дуже багато значать для людини рухова активність та фізичні навантаження. Але в усьому треба знати міру: перевантаження, як і голодування, можуть нашкодити вашому здоров’ю. Намагайтеся самостійно готувати для себе корисну їжу, або вибирати саме ту, що буде відповідати Вашому плану харчування. Їжте різноманітні продукти, багаті корисними речовинами, і купуйте відповідно якомога менше їжі для себе, а більше для здоров’я.
Полюбіть себе, своє тіло. Кожний наділений своєю унікальною структурою, особливості якої треба підкреслювати, оформлювати за допомогою фізичних занять, але кардинальних змін може і не статися. Не треба рівнятися на інших – треба рівнятися на себе та працювати над особистим вдосконаленням. Знайдіть чим зайняти вільний час, нових друзів та однодумців. Адже разом можна здолати те, що поодинці не вийде. Крім цього можна знайти добровільну діяльність, котра буде задовольняти Вас морально, але крім цього допоможе ще комусь.
Приєднуйтесь до тих, хто контролює своє життя, а не навпаки. І в майбутньому Ви скажете собі дякую. Почніть зараз!