Корисні поради

ВИНОГРАДНА ОСІНЬ ДЛЯ ЗДОРОВОЇ ШКІРИ ТА СТРУНКОГО СТАНУ

Скажи відверто, ти віриш у виноградні дієти? Я, принаймні до сьогодні, вважала цей фрукт одним із найсолодших, а отже одним із найкалорійніших продуктів будь-якого раціону. Тому й ставилася до нього з величезною насторогою. Аж до поки у руки не потрапила цікава стаття про те, що, насправді, високою калорійністю відрізняється не сам виноград, а його сушений брат ізюм. Ну а сам виноград за своїм складом містить 80% води, що робить його надзвичайно низькокалорійним та смачним десертом – стакан ягід винограду містить приблизно 60 калорій. Окрім того, виноград збагачує організм корисними волокнами та містить досить малу кількість солі. Щодо його братика-ізюму, то він на 15% складається з води і завдяки цьому концентрація корисних речовин та калорійність також зростають. То й же стакан ізюму має у собі вже 464 калорії, однак саме виноград у сушеному вигляді є чудовим джерелом заліза. Отож вірити чи ні у виноградні дієти, вирішувати виключно тобі, однак не роби швидких висновків – дочитай до кінця інформацію про те, наскільки корисним та цілющим може бути цей фрукт. До того ж, якщо маєш декілька зайвих кілограмів і обожнюєш виноград, маєш усі шанси скинути зайву вагу.

Вперше виноград був культивований приблизно шість тисяч років тому у південно-східній Азії. А в третьому тисячолітті до нашої ери з сонцесяйних плодів цього фрукту вже робили вино. Китайці використовували дикий виноград, що ріс у горах вже у другому столітті до нашої ери, а пізніше почали імпортувати домашні вина з центральної Азії. Вино надзвичайно високо цінувалося у Дверному Єгипті. Для древніх греків воно було обов‘язковим атрибутом щоденного життя, а також невід‘ємною частиною ритуалів та духовних практик.
Алхімія винограду. Якщо вірити легенді, то перше, що посадив на горі Арарат Ной після Всесвітнього потопу, був виноград. Основоположник медицини Гіппократ вважав, що соковиті ягоди цього фрукту за своїм складом дуже схожі на материнське молоко або мед, ось чому виноград допомагав у лікуванні багатьох захворювань.
Грецькі філософи чи не у кожній своїй оповідці підносили у ранг святого як сам виноград, так і вино, яке з нього виробляли. Європейські лікарі, що практикували традиційні методи лікування, й ті використовували виноград та його складові для зцілення від багатьох хвороб. Витяжка з вина лікувала шкіряні захворювання та захворювання очей, а листя застосовувалися для позбавлення від болю, зупинки кровотеч та при гемороїдальних захворюваннях.
Ще у середні віки виноградом лікували ангіну, вживали при сильному кашлі, збивали температуру та жар. Земські лікарі прописували виноградну терапію для лікування меланхолії. Людям з хворими нирками, печінкою та легенями рекомендували ізюм. Промите листя винограду прикладали до ран, аби прискорити їх лікування.
Для зняття загальної втоми після робочого дня, достатньо з’їсти всього декілька ягід. Фруктоза, глюкоза та сахароза, що містяться у винограді швидко засвояться організмом та потраплять у кров. Окрім того, виноград містить також мінеральні солі та мікроелементи, аскорбінову кислоту та каротин. Від твоєї втоми не лишиться й сліду. А ще виноград незамінний помічник при гіпертонії. Він нормалізує тиск, стабілізує ритм серцевих скорочень.
Декілька років тому лікарі зробили сенсаційне відкриття, яке називають «французьким парадоксом». Виявляється, вживання у розумній кількості червоного вина – чудовий засіб для профілактики та лікування серцевих захворювань у людей з надлишковою вагою. Сік червоного винограду протидіє окислювальний процесам в організмі та підвищує еластичність стінок судин. Екстракт винограду сприяє швидкому загоєнню ран, має антибактеріальні властивості, підвищує тонус шкіри. Виноградна дієта сприяє детоксикації організму та допомагає знизити вагу. А застосування винограду у біологічно активних додатках зменшує частоту застудних та інфекційних захворювань та сприяє профілактиці онкологічних захворювань.
Худнемо та позбавляємося від «бруду» . У 1929 році вийшла фантастична книга «Зц
ілення виноградом», авторка якої стверджувала, що вилікувала власний рак черевної порожнини дякуючи дієті, яка складалася в основному з винограду. Ця книга викликала неабияку міжнародну зацікавленість, і в багатьох країнах почалися дослідження хімічного складу винограду. Проводилися досліди й щодо його лікувальних властивостей. Отож, споживаючи виноград, ми не лише насолоджуємося соковитим чудодійним смаком, але й лікуємося. Існує навіть спеціальний термін – ампелотерапія – лікування виноградом.
Найціннішою складовою винограду є біофлавоноїди, що містяться у м’якішу, шкірці, а особливо у кісточках, – дуже сильні за своїми властивостями антиоксиданти, які нейтралізують шкідливі для нашого організму вільні радикали. Саме завдяки таким антиоксидантам ми не даємо нашому організму можливості стати жертвою таких захворювань як атеросклероз, ревматоїдний артрит, бронхіальна астма, пухлини та інші.
Окрім того, виноградні чудо-ягоди містять багато органічних кислот – яблучну, щавлеву, винну, які покращують травлення, нейтралізують токсини, благотворно впливають на мікрофлору кишківника. Саме ці кислоти активно борються з холестерином, покращуючи жировий обмін.
Цукри, що містяться у винограді, складають чудову альтернативу звичайному продукту цукрового буряка, який ми вживаємо у величезних кількостях. На противагу йому, виноградні вуглеводи швидко всмоктуються у кров, практично не розщеплюючись, і є найкращим харчуванням для нервової системи.
Пектинові речовини, які у великій кількості містяться у винограді, зв‘язують та виводять токсичні речовини, іони важких металів, радіоактивні ізотопи.
Кілограм достиглих ягід збагачує організм людини добовою нормою заліза та цинку та половиною добової норми кальцію та магнію. В це досить важко повірити, але за калорійністю, кілограм винограду дорівнює тому ж таки літру молока чи кілограму картоплі. При чому, це не «важкі» калорії, що потребують до 6 годин засвоєння. Виноградна енергія досить швидко засвоюється організмом, не відкладається в жирову тканину, а активно використовується в життєдіяльності людини.
Отож, якщо ти обожнюєш виноград, але досі тебе лякали його високою калорійністю, осінь саме та пора, коли ти маєш спробувати силу цього чудодійного фрукту на власному організмі. Для початку маєш визначитися у тому, якої мети ти хочеш досягти за допомогою виноградної дієти. Просто позбавитися декількох зайвих кілограмів – обирай одноденні або триденні розвантажувальні дні. Ну а якщо організм потребує більш тотального очищення (а це вкрай необхідно після застосування великих доз ліків, антибіотиків, перебування впродовж довгого часу у мегаполісі), обирай семиденний курс відновлення сили.
Основними протипоказаннями такої дієти є загострення хронічних захворювань, спустошення організму та діабет. Основний принцип такої дієти надзвичайно простий – протягом одного або трьох днів харчуємося лише виноградом. Хочеш про переваги такої дієти? Французька екологічна асоціація «Жива земля» організувала дослідження, в яких брали участь близько 500 бажаючих провести на собі «виноградний» експеримент. Результати не розчарували – лише 10% опитаних поскаржилися на важкість дієти. Інші 90% зізналися, що вона подарувала їм відчуття неймовірної легкості у тілі, почуття спокою, енергію, підвищення розумової активності. Лікарі, які брали участь експерименті, відзначили ефективність виноградної дієти при закрепах та безсонні, при чому цей ефект зберігався і після повернення до нормального режиму харчування. Окрім того, вона допомогла знизити рівень «шкідливого» холестерину та сприяла загостренню смаку. Окрім того, дослідження показали, що після курсу очищення виноградом, багато хто з учасників поставився з великою уважністю та переглянув свій щоденний раціон. Причина очевидна: як і після курсу загального голодування, організм перестає відчувати потребу у продуктах-стимулянтах – каві, шоколаді, цукрі. Навпаки – з‘являється природне бажання простої, натуральної їжі.
Як і всі моно-дієти, виноградна дієта має деякі недоліки, які лікарі називають «кризою очищення». Серед побічних ефектів – нежи
ть, н
евелике підвищення температури тіла, подразнення на шкірі, наліт на язиці, нудота. Затямте, чим більше залакований організм, тим гірше самопочуття. Така криза – свідчення того, що організм почав активно виводити шлаки з організму. Аби допомогти тілу очиститися, рекомендують пити більше води, настоїв чебрецю чи розмарину, частіше бувати на свіжому повітрі, відвідати баню, масаж та зайнятися очищенням шкіри. Все це сприяє активній роботі наших органів виділення. Лікарі запевняють, що на третій день очисної дієти самопочуття має покращитися. У будь-якому випадку, ти маєш активно та ретельно слідкувати за своїми відчуттями і в разі чого перервати дієту та правильно з неї вийти.
Одним з основних правил такої дієти є коректна підготовка організму до виноградного режиму. Для цього за два дні до початку маєш виключити з раціону продукти тваринного походження, фастфуд, алкоголь, каву та шоколад. Ефект буде значно сильнішим, а самопочуття значно кращим, якщо попередньо очистиш кишечник.
Затям, що найкраще займатися ампелотерапією восени, оскільки саме зараз є усі шанси придбати найсвіжіший та найспіліший виноград. Щодо сортів – краще використовувати білі, зокрема мускат, оскільки темні сорти винограду мають ефект закрепів та більш підходять у випадку діареї. Важливо обрати саме найспіліший виноград та дуже ретельно промивати ягоди перед вживанням.
Якщо ж ти не прихильниця монодієт, але чудодійні властивості винограду тебе просто заворожили, спробуй деякі рецепти коктейлів віл дієтолога Патрісії Тексейри – французького фізіолога, біохіміка, провідного спеціаліста з функціонального харчування, яка складає раціони зіркам екрану та світового спорту.
Коктейль-діжестів (для покращення травлення) – гроно ягід білого винограду збити в бленд ері разом з кісточками, додавши шматок ананасу, зелене яблуко та ківі. Такий популярний та модний сьогодні смузі-коктейль можна вживати перед або під час їжі, особливо при вдиванні м‘яса, адже він стимулює активність шлунково0кишкового тракту та покращує травлення.
Коктейль-детокс (для виведення шлаків). Ягоди з грона білого винограду збити в блендері з цілим очищеним апельсином, м‘якишем кавуна та пучком м‘яти. Це чудовий засіб для того, аби почати розвантажувальний день або допомогти організму вивести токсини на наступний день після святкової трапези. Така суміш майже на 30% покриває добову потребу організму у клітковині та містить унікальну комбінацію речовин, яка знижує рівень холестерину у крові, попереджає запалювальні процеси та стимулює виведення токсинів.
Принцип такої дієти досить простий – протягом дня (трьох, семи) ти вживаєш невелику кількість винограду зі шкіркою та кісточками. Протягом дня займаєшся своїми звичайними справами, споживаючи виноград тоді, коли маєш бажання. Не рекомендується вживати досить багато винограду за один раз, і не варто зберігати звичний режим трьохразового заручання – перенасичення прийде досить швидко. Замість того, краще їсти часто, але потрохи. Вдень має бути шість-сім прийомів їжі. Таким чином, з‘їдаючи в день близько 2-х кілограмів винограду, ти дозволиш своєму організму працювати у звичному ритмі та не перевантажувати його. Якщо хочеться чогось теплого – дозволяється пити теплий (не вище 40 С) свіжий приготований виноградний сік та гарячі трав‘яні настої.
У більшості випадків, саме другий день є найбільш важким, а на третій організм адаптується до нового режиму харчування. У будь-якому разі, слідкуй за собою. Може статися так, що для першого разу тобі цілком вистачить одного або трьох днів.
Для зберігання лікувального ефекту дуже важливий правильний вихід з дієти. Ідеальна схема така: тиждень дієти потребує трьох днів адаптації до звичного режиму харчування. В перший день додай до раціону інші фрукти (при цьому ти можеш продовжувати або перестати вживати виноград) та овочі (свіжі або відварені на пару). На другий день додай варене яйце та йогурт. На третій день можна приготувати нежирну рибу. А починаючи з четвертого повернутися до звичайного режиму харчування.
М‘який курс очищення виноградом менш радикальний і заклечаєть
ся в тому, аби щоденно протягом двох-шести тижнів вживати по одному гроно в 11 та 18 годин (при цьому між таким перекусами та основним прийомом їжі має минути не менше двох годин).
Винотерапія для краси та молодості. Ну а як же основний продукт переробки виноградних ягід? Бачу-бачу це запитання у твоїх очах. Ну що ж – тобі напевно відомо, що практичну усі складові виноградної лози – листя, м‘якиш ягід, сік, шкірка ягід, кісточки, вижимки з ягід та кісточок – мають унікальні цілющі властивості та широко використовуються для оздоровлення, омолодження організму в цілому та косметичними способами в тому числі.
Ну а що вже й казати про вино – натуральний продукт бродіння винних ягід. Вино тонізує, знімає втому, перевтому, несе в собі цілющу силу сонячної енергії, акумульованої у виноградному гроно. Використання корисних властивостей винограду та винних дріжджів лягло в основу цілого напрямку косметології – винотерапії. Список «корисностей» вина дуже й дуже довгий: тут і мінерали, і полі феноли, вітаміни, амінокислоти, глюкоза, фруктоза, гліцерин – всього більше 600 різних складових. Окрім того, антиоксиданти, яким збагачені червоні сорти вин, зв‘язують вільні радикали, які є основними причинами старіння (у тому числі і шкіри), і різних хвороб.
Благотворна дія вина на шкіру пояснюється подвоєною антиоксидантною та естрогенною дією ресвератролу, речовини, яка стимулює синтез колагену. Ось чому найбільш вдалим застосуванням такого компоненту є антивікова косметика. Що цікаво, містить цю речовину лише червоне вино і з віком вина, її кількість зменшується. Отож, з точки зору корисності, найбільш «правильним» вважається вживання червоного, сухого, молодого вина.
При чому не лише для шкіри! Вчені довели, що присутність невеликої кількості ресвератролу в їжі призводить до ефекту, схожого з дією низькокалорійної дієти, яка, як показують численні дослідження, сприяє збільшенню тривалості життя та знижує швидкість старіння. І саме в цьому той же черговий «французький парадокс» – французи, які у величезній кількості споживають різні ковбасні вироби, смажену картоплю, гусячу печінку, тобто повен кошик продуктів, багатих на «поганий» холестерин, найменше за всіх у світі страждають від інфарктів, інсультів, живуть довше, ніж американці і майже не схильні до накопичення надмірної ваги.
Про те, що вино можна не тільки пити, люди здогадалися досить давно, ще на зорі зародження цивілізації. Легенди Древньої Греції розповідають нащадкам не лише про славетні битви, перемоги та поразки, але й про спосіб життя та секрети прекрасних та вічно молодих богинь. Подейкують, що вони, аби завжди бути у формі, приймали ванни не лише з молока, але також і з вина. У середньовіччі французькі королі та дами протирали обличчя сухим вином. Фактично, курси винотерапії придумали та заснували ще в 19 столітті, коли жителі італійських, французьких, швейцарських міст навмисно приїжджали до сільських виноградарів, аби полікуватися.
Однак основоположницею винотерапії вважають Матильду Катьяр – жінку, яка нізащо не хотіла змиритися з тим, що краса швидкоплинна, а старіння неминуче. Саме тому вона надавала великої уваги винограду та продуктам його переробки і одного разу зрозуміла, що основна причина старіння все ті ж вільні радикали. З кожним прожитим роком, вони все більше і більше накопичуються в організмі людини і просто-напросто знищують його зсередини. Це отрута, яка діє цілодобово, від якої не рятують ні імунітет, ні вітаміни. Однак слідом за цим відкриттям постало й інше – вільні радикали можуть побороти поліфеноли, що входять до складу різних вин. На основі отриманих знань пані Катьяр розробила цілу систему догляду за обличчям, тілом та організмом в цілому. «Джерела Кодалі» – знаменитий на увесь світ курорт, Центр винотерапії був заснований саме цією жінкою, яка більш за все у житті прагнула залишатися красивою.
В основі усіх процедур центру – комплекс цілющих елементів, отриманих з винограду, виноградного листя та кісточок. Все це у сукупності з природною мінеральною водою, насиченою витяжками та маслами виноградних кісточок, винами, винними
дріжджам
и та есенціями лікарських рослин та трав.
Цікаво, що курс вино терапії можна пройти лишень протягом декількох місяців – в період збору урожаю. Продовжується він близько тижня і ступінь його благотворного впливу на організм переоцінити неможливо. Традиційно він включає в себе ранковий збір винограду. Такий ритуал знімає стрес, відновлює нервову систему і піднімає настрій.
Згодом – неодмінне вживання винограду прямо на місці, серед кущів. Але найбільш цікаві ритуали починаються під час процедур. Після прийняття сауни чи душу Шарко на тебе чекає купання у величезній винній бочці. Задоволення не описати, адже не часто доводиться поніжитися в природній мінеральній воді, змішаній з дорогим вином та незліченною кількістю натуральних масел та екстрактів. Коли виходиш з винної піни на мить здається, що ти народився знову, до того ж у більш красивому та гармонійному тілі. Ну а після повного курсу такої терапії відновлюється не лише шкіра, але й помітно стрункішою стає фігура. І навіть ненависний целлюліт зникає на довго.
Ну а далі – маски на основі винних дріжджів та все тих же речовин з виноградної лози. Обов’язково свіжий виноград, виноградний сік та величезна кількість релаксуючих процедур. Ну а наприкінці дня, масаж з маслом виноградних кісточок, який, зазвичай, виконується в чотири руки.
Сьогодні релаксуючих центрів винотератерапії стає все більше і більше. І якщо зовсім нещодавно французький «Les Sources de Caudalie» був найпопулярнішим винним SPA, то на сьогодні його місце зайняв вже «Marqués de Riscal» в Іспанії. Отож, якщо не приваблюють лижі та холодні гірськолижні маршрути, шукай центр винотерапії і відпустка стане незабутньою.
Ну а якщо такі поїздки тобі поки що не по кишені, дещо з того, що застосовують на SPA-курортах, ми з успіхом можемо робити і вдома.
Винний ополіскувач для волосся.
У біле вино поклади у рівних пропорціях дуже подрібнену ромашку, розмарин та майоран. Залиш настоюватися на тиждень. Для застосування у стакані з теплою водою розчини 2 столові ложки настою та ополіскуй волосся після миття. Волосся стане блискучим та буде добре розчісуватися.
Маски для обличчя. Процедура проводиться рано-вранці, одразу ж після того, як прокинешся. Розрізати одну або дві ягоди винограду, протерти соком обличчя та шию, трохи зволожуючи повіки. Залишити на 15-20 хвилин, а потім змити прохолодною водою. Маска чудово діє на шкіру, пом‘якшує її та позбавляє від веснянок. Використовувати краще червоні або рожеві сорти, адже пам‘ятаєш, що саме в них присутній ресвератрол. Саме він за 6 днів здатен подвоїти товщину поверхні епідермісу і робить шкіру більш пружною. Більше того, він допомагає шкірі не тоншати з віком, здатен стимулювати формування колагену та еластину, і продовжити строк дії клітин в 2,5 рази.
Маєш дуже суху шкіру? Додай до виноградного соку жовток яйця. Для жирної використовуй заміть жовтка білок. Залиш на 15-20 хвилин, а потім змий прохолодною водою.
Для очищення жирної та комбінованої шкіри розітри декілька ягід винограду та змішай з йогуртом. Нанесіть суміш на обличчя, почекай 20 хвилин та зніми маску вологим тампоном (краще змочити в зеленому чаї). Така маска відлущує, очищує та звужує розширені пори.
Для більш глибокого очищення шкіри можна робити спеціальні ванночки. Для цього ¼ стакани білого вина додається до 100 гр. киплячої води, а також, додаєш 10 грамів сухої ромашки та 3 столові ложки червоного вина. Коли суміш закипить, знімаєш її з вогню, нахиляєшся над паром, накриваєшся рушником і тримаєшся так 10-15 хвилин. Такі парові ванночки варто проводити раз в тиждень.
Нехай твоя осінь буде по-справжньому виноградною – з хорошою шкірою та без зайвої ваги.

Джерело: http://www.greenmama.ua