Найпопулярніші міфи про їжу давно викрито. Більшість людей, що стежать за своїм харчуванням знають про те, що в яєчних жовтках не так багато холестерину щоб викликати атеросклероз, або про те, що їсти потрібно не тричі на день, а частіше. Однак безліч хибних думок приймаються за правду до цього часу.
Міф 1: Роздільне харчування сприяє схудненню
Щоб схуднути, багато хто намагається не змішувати білки і вуглеводи. Але це може призвести до різкого стрибка рівня глюкози в крові. При вживанні великої кількості білків без вуглеводів, рівень глюкози може різко впасти, що може призвести до появи почуття голоду, слабкості та запаморочення.
Насправді, наша травна система запрограмована природою так, щоб одночасно перетравлювати білки, жири та вуглеводи. Феномен схуднення при роздільному харчуванні дійсно існує, але частіше за все пояснюється тим, що люди, які харчуються роздільно, починають уважніше стежити за вибором продуктів взагалі, тому не переїдають.
Міф 2: Необхідно випивати по 2 літра (8 склянок) води в день
Воду містять молоко, суп, чай, кава, овочі і фрукти та багато інших продуктів і напоїв, які ми споживаємо за день. Тому всім і кожному пити по 2 літра чистої води в день не обов'язково.
З іншого боку, спортсменам, жителям теплих країн, деяким іншим людям потрібно більше води, ніж іншим. Головне, чим варто керуватися в питанні «пити чи не пити» – це відчуття спраги. Заливати в себе воду через силу не потрібно.
Міф 3: Їсти після 6 вечора не можна, а от снідати обов'язково потрібно
Насправді, не важливо, в який час доби ви приймаєте їжу. Важливо, скільки калорій за день отримує ваш організм і що з цієї енергії він витрачає. Навіть якщо ви тільки снідаєте, але з'їдаєте більше, ніж потрібно, ці зайві калорії будуть перетворені в жир.
Якщо почати забороняти собі вечеряти, це може призвести до сильного відчуття голоду і зриву. Але переїдати прямо перед сном також не варто – сон на повний шлунок стає важким і не спокійним.
Якщо зранку ваш організм не настільки прокинувся, щоб «прийняти у себе» повноцінний сніданок – не варто його примушувати. Краще через годину-дві перекусити, наприклад, на роботі.
Міф 4: Від макаронів і картоплі товстіють
Ні в макаронах, ні в картоплі не має жирів. Страви з цих продуктів стають небезпечними для талії тільки тоді, коли їх готують з використанням жирних соусів чи олії.
Для макаронів це може бути вершковий соус або жирний сир, для картоплі – масло. Порівняйте: в 100 грамах печеної картоплі 70 ккал, в 100 грамах картоплі-фрі – 270 ккал, в такому ж кількості чіпсів – вже 540 ккал.
Міф 5: Рослинний жир набагато краще, ніж тваринний
Часто рослинні олії містять більше калорій, ніж тварини. У 100 грамах соняшникової олії – 900 ккал, а в 100 грамах вершкового – 734 ккал. Але організму для засвоєння вітамінів і повноцінної роботи в помірних кількостях потрібні як ті, так й інші жири. Відмовлятися від них не можна, необхідно лише дотримуватися помірності.
Міф 6: Більша частина солі потрапляє в їжу з солонки
Лише 5-10 відсотків з”їденої нами солі додається в їжу в процесі приготування їжі. Більшу частину солі продукти, особливо сири, ковбаси, соуси містять з самого початку. В середньому ми з'їдаємо 9,5-10 грамів солі на день, тоді як норма для дорослого становить 5-6 грамів. Тому краще намагатися не досолювати їду в тарілці.
Міф 7: Потрібно їсти якомога більше сирих фруктів і овочів.
Сира клітковина важлива для травлення, з необробленими овочами та фруктами в організм надходять вітаміни. Проте все добре в міру. Занадто велика частка сирих овочів в раціоні може викликати здуття живота, печію, інші проблеми. Оптимальне співвідношення сирих і варених овочів і фруктів – 2:3, в крайньому випадку 1:1.
Міф 8: Йогурт – прекрасний дієтичний продукт.
Це вірно лише для справжніх «живих» йогуртів (їх термін зберігання не перевищує тижня і вони мають мало спільного з бан
очками, що зберігаються в холодильнику місяцями). Для зниження ваги важливий кальцій, що містять практично всі йогурти.
Але треба бути уважним: у багатьох йогуртах досить високий відсоток жиру. Також варто уникати йогуртів з підсолоджувачима, цукром, солодкими фруктами і т.д.
Міф 9: глютамат натрію – шкідлива «хімія» .
Глютамат – це природна амінокислота, яка є одним з основних і важливих компонентів білків. Він знаходиться в більшості продуктів, у тому числі в сирі, молоці, грибах, м'ясі, рибі і багатьох овочах. Глютамат також виробляється людським тілом і життєво важливий для обміну речовин і функціонування мозку.
Глютамат натрію – це похідна глютамату. Він складається з води, натрію і глютамату. При додаванні в продукти він забезпечує ті ж функції підвищення смаку, що й натуральний глютамат з продуктів. Організм людини не розрізняє глютамат, доданий в продукти, і глютамат, що в них закладений.
Міф 10: З холодної їжі засвоюється менше калорій, при питті крижаної води спалюються калорії, що допомагає знизити вагу
Для того, щоб зігріти холодну їжу або воду організм, звичайно, витрачає більше калорій, ніж при споживанні теплої їжі або води. Але на зігрівання продукту, що потрапляє в шлунок, енергії йде зовсім небагато.
Судіть самі: на те, щоб нагріти 500 мл води з 0 градусів (тала вода) до 37 градусів, організм має затратити 17,5 ккал. Якщо за день ви зможете випити 2 літра крижаної води, то на її нагрівання необхідно буде затартити 70 ккал.
Цифра не вражає з урахуванням того, що калорійність одного перекусу може легко скласти 200-300 ккал, а для стабільного та ефективного зниження ваги необхідно в день затрачати на 500 ккал більше, ніж споживати.