Кисломолочні продукти (йогурт, кефір, ацидофільні продукти) є особливо корисними. Вони містять живі мікроорганізми, які сприяють нормальній роботі кишечника, пригнічують діяльність гнилісних мікроорганізмів, збагачують організм вітамінами групи В та природними антибіотиками (наприклад, низинами). Ці продукти засвоюються швидше, ніж молоко. Їх використовують при різних захворюванням шлунково-кишкового тракту (дисбактеріоз, гастрит із зниженою секрецією, коліти тощо).
Кефір – один з найбільш вживаних молочнокислих продуктів. Він легко засвоюється і має тонізуючу дію: стимулює виділення травних соків, нормалізує моторну функцію травного тракту, збуджує апетит. Молочна кислота, яка міститься в кефірі, має антимікробні властивості і чинить сприятливий вплив на мікрофлору кишечника.
Що стосується йогуртів, то варто підкреслити, що корисними є справжні „живі” йогурти, які мають термін зберігання не більше семи діб при температурі не вище 8 градусів Цельсія. Ці продукти широко використовують у харчуванні різних верств населення, в тому числі дітей до одного року з метою профілактики та лікування дисбактеріозів.
У дитячому і лікувальному харчуванні широко використовується м’який сир (іншими словами – творог). Його поживні властивості пояснюються високим вмістом білка (14–18%), що добре засвоюється, значним вмістом кальцію, фосфору та речовин, які підтримують нормальне функціонування печінки (метіонін, лецетин, холін).
Молоко й молочні продукти, переважно знежирені, широко використовують в дієтах при ожирінні, атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, цукровому діабеті, захворюваннях печінки та жовчних шляхів тощо.