Учені з Америки дослідили, які фрукти являються найкориснішими для нашого організму. Дослідники університету Baylor у Далласі ретельно вивчали властивості 27 продуктів.
У результаті фахівці відзначили, що ківі є найбільш корисним плодом. Цей фрукт багатий на вітамін Е, містить антиокислювач й речовини лютеїну. Саме ці компоненти ківі здатні запобігати проблемам із зором. До того ж компоненти цього фрукта перешкоджають формуванню кров'яних згустків – тромбів.
Раніше були відомі інші факти про користь ківі. У цьому плоді дуже багато вітамінів А, В, С, мінеральних солей, а також дубильної кислоти й ферментів, які розчиняють білок. З'їдаючи один плід ківі в день, людина забезпечує свій організм добовою нормою вітаміну С, що здатний зміцнити імунну систему, кровоносні судини, а також підвищити опір організму в боротьбі із захворюваннями. До того ж цей вітамін допомагає людині уникати стресів, він багатий на магній, мінеральні солі (калій) і клітковину. Остання, у свою чергу, сприяє виведенню з організму холестерину й нормалізує травлення.
Американські вчені визначили й інші харчові продукти, корисні для організму людини. Зокрема, на другому місці після ківі виявився ячмінь. Він знижує рівень шкідливих жирів на 17,4%. Саме тому дослідники настійно рекомендують замінити сніданок з вівсянки на ячмінну кашу.
Третє місце дісталося журавлині. Ця ягода завдяки темно-червоному кольору багата на флавон іди – речовини, які захищають організм від інфекцій, ризиків удару й онкологічних хвороб.
Четвертий за списком – кефір. Це незамінне джерело кальцію. До того ж він більш ефективно зберігає корисні молочно-кислі бактерії, аніж молоко або йогурти. Медики рекомендують щодня випивати по 300 мг цього напою.
П'яте місце одержала капуста броколі. Паростки цього овочу містять на 20% більше антиракових речовин, аніж інші продукти.
Що стосується переможця цього рейтингу – ківі, то його ще використовують у косметології. Фахівці стверджують, що маска із цього плоду дуже корисна для шкіри обличчя.
У плоді ківі середнього розміру міститься 75 мг вітаміну С, 0,3-0,4 г – жиру, 11 г – вуглеводів, 1 г – білка, 2,6 г- клітковини, 4 мг – натрію, холестерину немає взагалі. Калорійність ківі становить 46 кал. Останні експерименти норвезьких учених показали, що цей продукт активно спалює жири, що блокують артерії. Це у свою чергу знижує ризик утворення тромбів. Таким чином, медики рекомендують з'їдати в день хоча б один плід ківі, що допоможе уникнути багатьох хвороб, зокрема хвороб очей.