Все, що потрапляє до нашого організму, впливає не тільки на якість життя, але і на зовнішність. Тому якщо ви хочете простимулювати будь-які процеси в організмі, спробуйте відкоригувати харчування. Пропонуємо поговорити про те, що потрібно їсти, щоб допомогти шкірі придбати гарний відтінок засмаги.
Помічники і вороги засмаги
Поради тим, хто хоче повернутися з курорту з красивою засмагою, дають дерматологи.
Перш за все, вам знадобляться продукти, до складу яких входять компоненти, що стимулюють вироблення меланіну. Мова йде про амінокислоти триптофан і тирозин (є у м’ясі і печінці), а також лікопін (його ви знайдете в томатах і кавунах). Уникнути пересихання шкіри і опіків допоможуть броколі, спаржа, шпинат, морепродукти. Збереженню вологи сприяє виноград, а щоб шкіра не старіла передчасно, вам знадобитися вітамін Е — визнаний антиоксидант.
Що стосується противників засмаги, що перешкоджають виробленню меланіну, то до них відносяться:
• ковбаси та інші копченості;
• мариновані і солоні продукти;
• кукурудза;
• петрушка;
• кава, какао і шоколад;
• алкогольні напої.
Цікавим є той факт, що цитрусові одночасно мають як показання до вживання під час перебування на курорті, так и протипоказання. Усім відомо, що вони багаті на вітамін С. Він, з одного боку, захищає шкіру від дії вільних радикалів, а з іншого — гальмує вироблення меланіну. Тому тут важлива міра — не захоплюйтеся ними.
Фруктово-овочева засмага
Останні дослідження шотландських вчених підтвердили, що каротин сприяє колірним змінам клітин шкіри так само, як і мелатонін. Він потрапляє в наш організм з фруктів і овочів, і тому чим раніше ви зміните свій раціон, тим кращим буде ефект від перебування на пляжі.
Нещодавно в Шотландії проводився експеримент за участю білошкірих людей віком від 18 до 34 років. Їхній раціон був складений таким чином, що в нього входили в великій кількості овочі і фрукти, багаті каротином. Вчені слідкували, хто, що і скільки їв. При цьому учасники експерименту не приймали сонячних ванн і не користувалися косметичними засобами для автозасмаги. В результаті відтінок шкіри тих, хто три рази в день протягом 90 днів отримував каротин, став наближеним до кольору нормальної природної засмаги — такий мають жителі південних регіонів.
Дослідники прийшли до висновку, що шкіра людини здатна фарбуватися зсередини в результаті впливу природних компонентів, що входять до складу червоних, жовтих і помаранчевих овочів і фруктів (морква, персики, дині). Каротин не синтезується організмом людини, і отримати його можна також з масел, прянощів, зелені і чаю. Він відкладається в клітинах шкіри і надає їй бронзовий відтінок.
Деякі американські дерматологи рекомендують жінкам з’їдати 1–2 чашки фруктів щодня і 2–3 чашки овочів, якщо вони хочуть мати здорову шкіру з красивим відтінком засмаги.