Літо радує нас теплом і сонцем. Все квітне і приносить щедрі дари. Проте корисними для нашого організму будуть ті ягоди, овочі та фрукти, котрі якнайменше оброблялись органічними добривами.
Однак люди, які мають свої присадибні ділянки не завжди замислюються над цим. Прагнучи отримати високі врожаї на своїх ділянках, вони досить часто перебільшують дози органічних добрив, а цим самим часто отруюють себе і своїх близьких нітратами.
Що ж таке нітрати?
Фахівці їх називають солями азотної кислоти – а це природна форма поєднаного азоту на нашій планеті. Азот же входить до складу білків, ДНК, хлорофілу, вітамінів та багатьох інших біологічно важливих елементів.
Отже, для отримання високих врожаїв без азотних добрив не обійтись.
І, безперечно, утворення нітратів в оточуючому середовищі йде безкінечно. Вони засвоюються і накопичуються в рослинах, попадають у грунтові води і знову засвоюються рослинами.
І лише невміле господарювання людини на Землі приводить до того, що досить часто ми маємо справу з надто підвищеним вмістом цих корисних і необхідних речовин в продуктах харчування. А як відомо – підвищені концентрації навіть нешкідливих сполучень стають отрутою для організму людини. Так сталося і з нітратами. Лікарі почали попереджувати про серйозність захворювань, внаслідок вмісту таких непомірних доз нітратів в продуктах харчування. Особливо негативному впливу піддаються діти. При попаданні нітратів у шлунок, шлункові бактерії дуже швидко перетворюють їх в нітрити. Нітрити, з’єднуються з гемоглобіном який переносить кисень в нашому організмі і перетворюють його в метгемоглобін. А метгемоглобін, в порівнянні з гемоглобіном, не сприймає кисень. Внаслідок цього виникає кисневе голодування, від якого впершу чергу страждає мозок. А у дітей, через утворення метгемоглобіну, зникає необхідний фермент, який виконує функцію перетворення.
У здорової людини ці ускладнення не з’являються. Якщо людина за добу разом з продуктами харчування вживає 300-350 мг нітратів – то це норма. За даними зарубіжної статистики в Північній Америці і в Європі на рік реєструється понад 2000 випадків метгемоглобінемії. Смертність від цього захворювання наступає у 7-8% населення.
Слід нагадати і про те, що постійне вживання продуктів харчування з надлишком нітратів негативно впливає на шлунок та печінку. Справа в тому, що через надлишок нітратів в організмі утворюються досить небезпечні речовини – нітрозаміни.
Вчені вважають, що вони здатні провокувати онкологічні захворювання шлунково-кишкового тракту та печінки.
Щоб хоч якось зменшити вміст нітратів в продуктах харчування необхідно: овочі та фрукти впродовж хоча б півгодини вимочувати в холодній воді (три рази, при цьому, слід міняти воду). М’ясо теж бажано добре помити, потримати в холодній воді, а при першому закипанні злити воду, промити проточною водою і готувати далі.