Мед – це смачні та корисні ласощі, що можуть бути джерелом вітамінів цілий рік. Корисні властивості має лише натуральний мед, який не пройшов технологічної обробки, оскільки при термічному нагріванні змінюються молекулярна структура меду, і він перетворюється в подібну на клей речовину, яка може навіть негативно вплинути на самопочуття. Отже, усі корисні властивості стосуються вживання лише сирого меду, тобто натурального продукту. Такий мед краще купувати на ринках, оскільки в магазинах в красивих скляночках зазвичай продається термічно оброблений мед з хімічними добавками та консервантами, або ж штучний мед, який не приносить нічого окрім шкоди.
Корисні властивості меду:
- Мед – один з продуктів, який можна довго зберігати, і він буде залишатися та корисним та смачним.
- Мед має антибактеріальні, протигрибкові та антивірусні властивості.
- До відкриття інсуліну лікарі-гомеопати використовували мед у лікуванні діабету та рекомендували їсти мед замість цукру. У індіанців північної Мексики підвищилась кількість випадків захворювання на цукровий діабет, коли вони перестали їсти мед та замінили його цукром. Знахарі племені помітили зв’язок між цими двома подіями і стали поїти хворих натуральним медом із чаєм. У результаті ознаки діабету у хворих значно зменшились. Діабетики та люди, що страждають на гіпоглікемію (знижений рівень цукру в крові), повинні проконсультуватися із лікарем перед вживанням меду у лікувальних цілях.
- Чайна ложка натурального меду, якщо дати її дитині перед сном, діє як заспокійливе і допомагає швидше заснути та уникнути енуреза.
- Мед підвищує енергетичний рівень, життєвий тонус людини та надає сил. Не дарма на час проведення античних олімпійських ігор, спортсмени притримувалися дієти, в яку входило багато натурального меду.
- Мед значно допомагає лікуванню кашлю, зупиняючи його. При застуді випивайте на ніч стакан гарячого молока із чайною ложкою меду.
- Мед не викликає бродіння у шлунку, тому може використовуватися для зменшення кислотного розладу шлунку.
- Мед, змішаний з імбиром, соком лимона та теплою водою, зменшує відчуття нудоти та надає сил.
- Вживання меду до помає зменшити м’язові судоми. Вони зазвичай виникають через низький рівень кальцію та високий рівень фосфору в крові. Мед забезпечує збалансованість рівня цих речовин.
- Мед використовується для лікуванні анемії, оскільки містить багато корисних речовин, а особливо залізо та мідь, а нормальний рівень гемоглобіну в крові залежить від необхідної кількості цих мікроелементів.
- Мед використовують при усіх видах кишкових розладів, оскільки він є чудовим антибактеріальним засобом.
- При зниженні рівня цукру у крові людина відчуває втому та пришвидшене серцебиття. Мед знімає ці неприємні симптоми. В Індіє навіть є такий вираз – «Мед зміцнить слабке серце, слабкий мозок та слабкий живіт».
- Мед містить багато ферментів, необхідних для нормального перетравлення їжі.
- Мед – це чудовий засіб при різноманітних ранах. Оскільки він має антисептичні та антибактеріальні властивості, які знижують мікробні інфекції.
- Мед часто використовують у косметологічних цілях. Для покращення кольору обличчя змішайте одну столову ложку меду з 1-2 столовими ложками мигдалевої олії (можна використовувати олію жолоба), нанесіть на шкіру обличчя та шиї. Залиште на 30 хвилин та змийте прохолодною водою.
- Мед у поєднанні із соком винограду є чудовим лікувальним засобом від артриту та болю в суглобах.
Таким чином, навіть вживаючи солодке, можна зміцнити здоров’я. Тільки пам’ятайте що корисні властивості має лише натуральний мед, який не пройшов термічної обробки.