Дослідження та цікаві факти > Інформація

Рух – це життя

Рух – це життя. дослідження, здоров'я, здоровий спосіб життя, науковці

Деякі дослідники стверджують, що в нашому 21-му столітті фізичне навантаження зменшилося в 100 разів, в порівнянні з попередніми сторіччями.

Важко навіть перерахувати всі позитивні явища, що виникають в організмі під час розумно організованих фізичних вправ. Воістину – рух це життя. Звернемо увагу лише на основні моменти.

В першу чергу слід сказати про серце. У звичної людини серце працює з частотою 60 – 70 ударів в хвилину. При цьому воно споживає певну кількість живильних речовин і з певною швидкістю зношується (як і організм в цілому). У людини абсолютно не тренованого серце робить в хвилину більшу кількість скорочень, також більше споживає живильних речовин і звичайно ж швидше старіє. Все інакше у добре тренованих людей. Кількість ударів в хвилину може дорівнювати 50, 40 і менш. Економічність серцевого м’яза істотно вище за звичний. Отже зношується таке серце набагато повільніше.

Фізичні вправи приводять до виникнення дуже цікавого і корисного ефекту в організмі. Під час навантаження обмін речовин значно швидшає, але після неї – починає сповільнюватися і, нарешті, знижується до рівня нижче за звичний. В цілому ж у людини, що тренується, обмін речовин повільніший звичного, організм працює економічніше, а тривалість життя збільшується. Повсякденні навантаження на тренований організм надають помітно меншу руйнівну дію, що також продовжує життя. Удосконалюється система ферментів, нормалізується обмін речовин, людина краще спить і відновлюється після сну, що дуже важливо тренованому організму, збільшується кількість багатих енергією з’єднань, як те АТФ, і завдяки цьому підвищуються практично всі можливості і здібності. Зокрема розумові, фізичні, сексуальні.

При виникненні гіподинамії (недолік руху), а також з віком з’являються негативні зміни в органах дихання. Знижується амплітуда дихальних рухів. Особливо знижується здібність до глибокого видиху. У зв’язку з цим зростає об’єм залишкового повітря, що несприятливо позначається на газообміні в легенях. Життєва місткість легенів також знижується. Все це призводить до кисневого голодування. У тренованому організмі, навпаки, кількість кисню вища (при тому, що потреба понижена), а це дуже важливо, оскільки дефіцит кисню породжує величезне число порушень обміну речовин. Значно зміцнюється імунітет. У спеціальних дослідженнях проведених на людині показано, що фізичні вправи підвищують імунобіологічні властивості крові і шкіри, а також стійкість до деяких інфекційних захворювань.

Для того, щоб запобігти таким негативним наслідкам пониженої рухової активності можна банально більше ходити.  Звичайне ходіння допоможе вам відпочити набагато краще, ніж ледаче лежання на дивані. Під час ходіння та інших фізичних навантажень в організмі людини виробляються так звані «гормони щастя» – ендорфіни, які позитивно впливають на психіку, зокрема на емоційний стан людини й допомагають привести в норму втомлений організм.
 Окрім морального відпочинку, ходіння корисне ще й для фігури. Адже коли ви йдете, працюють м’язи не лише ніг, але й сідниць та живота, а спина перебуває в природному положенні (якщо, звичайно, ви не ходите на підборах).
 Також менше користуйтеся ліфтами. Особливо якщо живете на одному з нижніх поверхів. Ну, а якщо потрібно піднятися, наприклад, на 12-й поверх, і вам здається, що дуже складно зробити це пішки, – підніміться ліфтом на кілька поверхів, а решту пройдіть пішки.
Загалом прогулянка повинна приносити задоволення. Вона не повинна бути тягарем для вас і здаватися нудним виконанням даної собі обіцянки. Щоб уникнути цього, урізноманітніть свій маршрут, наприклад, ходіть до різних магазинів. І вам буде приємно подивитися на нові речі в різних крамницях, і для організму корисно.
 Щоб прогулянка була максимально корисною, ходіть правильно:
     розпрямляйте плечі, а не сутультеся; 
     ступайте з п’ятки на носок, а не на зовнішній або внутрішній боки ступні; 
     напружуйте живіт; 
     дихайте спокійно; 
     насолоджуйтеся навколишнім середовищем; 

 За сидячої роботи, яка потребує значних розумових зусиль, обов’язково виходьте на прогулянку або ходіть після роботи пішки – так ви швидше відновитеся для нової роботи.

, , ,