Інформація > Раціональне харчування

Що треба обов’язково знати про молоко та інші молочні продукти?!

Що треба обов’язково знати про молоко та інші молочні продукти?!. здоров'я, здорове харчування, молочні продукти

Молоко та кисломолочні  продукти  – важливе джерело кальцію, калію, фосфору, інших мінеральних речовин, а також безлічі вітамінів і білка.

Скільки потрібно молока?

Добову потребу людини в кальції – близько 500 мг – можна отримати з півлітра молока. Оскільки на вміст мінеральних речовин жирність молока не впливає, для отримання кальцію можна пити і цілісне, і низькокалорійне знежирене молоко.

Кальцій організм отримує також з кисломолочних продуктів. У кефірі, ряжанці і кисляку його приблизно стільки ж, скільки і в молоці.

А рибофлавіну – він же вітамін В2 – в молоці міститься 0,15 мг на 100 г. Склянка молока продукту може забезпечити денну потребу дорослої людини в цьому вітаміні.

Висновок: пийте хоча б пару стаканів молока або кисломолочних продуктів на день.

З чим краще поєднувати молочні продукти?

Найкраще молочні продукти поєднуються із зерновими – хлібом і кашами.

У зернових практично немає важливою амінокислоти лізину, необхідної для відновлення тканин, роботи імунної системи, виробництва гормонів і засвоєння кальцію, зате багато вуглеводів і практично немає кальцію. У молоці ж усе навпаки.

Тому ці два типи продуктів за хімічним складом добре один одного доповнюють і легко перетравлюються разом, не створюючи додаткового навантаження на травний тракт.

Висновок: кращий сніданок – каша з цільних зерен на маложирному молоці. А бутерброд з сиром краще робити без масла і на скибочці зернового хліба.

Для чого потрібні кисломолочні продукти?

Кисломолочні продукти володіють всіма корисними властивостями молока, але засвоюються в три рази швидше за нього. Наприклад, стакан кефіру здорова травна система може переварити приблизно за годину після вживання, не створюючи додаткового навантаження на печінку та підшлункову залозу навіть тим, у кого є захворювання цих органів.

Кисломолочні продукти містять корисні бактерії, які допомагають шлунково-кишковому тракту: покращують процеси травлення і всмоктування корисних речовин.

Ці продукти корисні і малюкам, чия травна система ще недосконала. Тому їх можна рекомендувати всім, незалежно від віку – якщо, звичайно, немає індивідуальних медичних обмежень.

На думку фахівців, найбільш корисними з бактерій в кисломолочних продуктах можна вважати ацидофільні палички, які використовуються при лікуванні навіть сильних дисбактеріозів. Вони нормалізують кишкову флору і підвищують імунітет за рахунок вмісту в них живих молочнокислих бактерій.

Їх можна знайти в ацідофіліновом кефірі або кисломолочний напій ацидофілін, який виробляють багато молокозаводи в нашій країні.

Висновок: для підтримки здоров’я травного тракту їжте або пийте кисломолочні продуткти хоча б раз на день – це забезпечить регулярне надходження потрібних речовин в організм.

Як правильно вибирати продукти з молочнокислими бактеріями?

Кефір та інші кисломолочні продукти зазвичай виготовляють з пастеризованого молока.

Пастеризація проходить при температурі 60-70 градусів Цельсія протягом 15-30 хвилин. Кількість вітамінів і мінеральних речовини зберігається практично таким же, як і в свіжому молоці, зате шкідливі мікроорганізми гинуть.

Стерилізація молока відбувається при температурі вище 100 градусів, і велика частина вітамінів у молоці руйнується. Проте термін придатності такого продукту значно збільшується, тому його можна довго зберігати і далеко транспортувати.

Пастеризоване молоко краще підходить для пиття, а стерилізоване – для приготування їжі. Купуючи молоко та продукти з нього, враховуйте свої вимоги до його складу і заявлений термін придатності. Якщо кисломолочний продукт обіцяє зберігатися довго, або на його упаковці написано «пастеризований» або «стерилізований», то чи ньому містяться консерванти, або він був оброблений термічно. Живих корисних бактерій в таких упаковках точно немає.

Висновок: щоб купити в магазині продукти, що містять дійсно живі та корисні бактерії, уточнюйте їх склад (наявність бактерій) і термін зберігання (не більше 2 діб): у «довгограючих» упаковках живих бактерій не залишилося.

Молоко та вегетаріанство:

Незважаючи на збалансований склад, молочні продукти не можна використовувати в якості єдиного джерела тваринного білка та жиру в раціоні – у ньому немає всіх необхідних людині амінокислот і жиророзчинних вітамінів.

Також слід пам’ятати, що в молоці недостатньо заліза і вітаміну С для того, щоб задовольняти щоденну потребу в них.

Крім того, надлишок кальцію з молока здатний привести до порушення мінерального обміну в організмі.

Висновок: навіть у прибічників вегетаріанства джерела отримання білків не повинні зводитися тільки до молочних продуктів. Цінні амінокислоти є в грибах і продуктах рослинного походження: квасолі, сочевиці, сої. Крім того, якщо вегетаріанство не суворе, постачальниками білка стануть яйця і риба.

Підіб’ємо підсумки: Молоко і молочні продукти необхідно їсти хоча б кілька разів на тиждень. Щоб їх вживання було дійсно корисним, звертайте увагу на термін придатності молочних продуктів, пийте молоко з зерновими і не забувайте про кисломолочних продуктах.

Джерело: http://www.takzdorovo.ru/pitanie/glavnoe/kak-vybirat-molochnye-produkty/

, ,