Інформація > Раціональне харчування

Що треба обов’язково знати про молоко та інші молочні продукти?!

Молоко та кисломолочні  продукти  – важливе джерело кальцію, калію, фосфору, інших мінеральних речовин, а також безлічі вітамінів і білка.

Скільки потрібно молока?

Добову потребу людини в кальції – близько 500 мг – можна отримати з півлітра молока. Оскільки на вміст мінеральних речовин жирність молока не впливає, для отримання кальцію можна пити і цілісне, і низькокалорійне знежирене молоко.

Кальцій організм отримує також з кисломолочних продуктів. У кефірі, ряжанці і кисляку його приблизно стільки ж, скільки і в молоці.

А рибофлавіну – він же вітамін В2 – в молоці міститься 0,15 мг на 100 г. Склянка молока продукту може забезпечити денну потребу дорослої людини в цьому вітаміні.

Висновок: пийте хоча б пару стаканів молока або кисломолочних продуктів на день.

З чим краще поєднувати молочні продукти?

Найкраще молочні продукти поєднуються із зерновими – хлібом і кашами.

У зернових практично немає важливою амінокислоти лізину, необхідної для відновлення тканин, роботи імунної системи, виробництва гормонів і засвоєння кальцію, зате багато вуглеводів і практично немає кальцію. У молоці ж усе навпаки.

Тому ці два типи продуктів за хімічним складом добре один одного доповнюють і легко перетравлюються разом, не створюючи додаткового навантаження на травний тракт.

Висновок: кращий сніданок – каша з цільних зерен на маложирному молоці. А бутерброд з сиром краще робити без масла і на скибочці зернового хліба.

Для чого потрібні кисломолочні продукти?

Кисломолочні продукти володіють всіма корисними властивостями молока, але засвоюються в три рази швидше за нього. Наприклад, стакан кефіру здорова травна система може переварити приблизно за годину після вживання, не створюючи додаткового навантаження на печінку та підшлункову залозу навіть тим, у кого є захворювання цих органів.

Кисломолочні продукти містять корисні бактерії, які допомагають шлунково-кишковому тракту: покращують процеси травлення і всмоктування корисних речовин.

Ці продукти корисні і малюкам, чия травна система ще недосконала. Тому їх можна рекомендувати всім, незалежно від віку – якщо, звичайно, немає індивідуальних медичних обмежень.

На думку фахівців, найбільш корисними з бактерій в кисломолочних продуктах можна вважати ацидофільні палички, які використовуються при лікуванні навіть сильних дисбактеріозів. Вони нормалізують кишкову флору і підвищують імунітет за рахунок вмісту в них живих молочнокислих бактерій.

Їх можна знайти в ацідофіліновом кефірі або кисломолочний напій ацидофілін, який виробляють багато молокозаводи в нашій країні.

Висновок: для підтримки здоров’я травного тракту їжте або пийте кисломолочні продуткти хоча б раз на день – це забезпечить регулярне надходження потрібних речовин в організм.

Як правильно вибирати продукти з молочнокислими бактеріями?

Кефір та інші кисломолочні продукти зазвичай виготовляють з пастеризованого молока.

Пастеризація проходить при температурі 60-70 градусів Цельсія протягом 15-30 хвилин. Кількість вітамінів і мінеральних речовини зберігається практично таким же, як і в свіжому молоці, зате шкідливі мікроорганізми гинуть.

Стерилізація молока відбувається при температурі вище 100 градусів, і велика частина вітамінів у молоці руйнується. Проте термін придатності такого продукту значно збільшується, тому його можна довго зберігати і далеко транспортувати.

Пастеризоване молоко краще підходить для пиття, а стерилізоване – для приготування їжі. Купуючи молоко та продукти з нього, враховуйте свої вимоги до його складу і заявлений термін придатності. Якщо кисломолочний продукт обіцяє зберігатися довго, або на його упаковці написано «пастеризований» або «стерилізований», то чи ньому містяться консерванти, або він був оброблений термічно. Живих корисних бактерій в таких упаковках точно немає.

Висновок: щоб купити в магазині продукти, що містять дійсно живі та корисні бактерії, уточнюйте їх склад (наявність бактерій) і термін зберігання (не більше 2 діб): у «довгограючих» упаковках живих бактерій не залишилося.

Молоко та вегетаріанство:

Незважаючи на збалансований склад, молочні продукти не можна використовувати в якості єдиного джерела тваринного білка та жиру в раціоні – у ньому немає всіх необхідних людині амінокислот і жиророзчинних вітамінів.

Також слід пам’ятати, що в молоці недостатньо заліза і вітаміну С для того, щоб задовольняти щоденну потребу в них.

Крім того, надлишок кальцію з молока здатний привести до порушення мінерального обміну в організмі.

Висновок: навіть у прибічників вегетаріанства джерела отримання білків не повинні зводитися тільки до молочних продуктів. Цінні амінокислоти є в грибах і продуктах рослинного походження: квасолі, сочевиці, сої. Крім того, якщо вегетаріанство не суворе, постачальниками білка стануть яйця і риба.

Підіб’ємо підсумки: Молоко і молочні продукти необхідно їсти хоча б кілька разів на тиждень. Щоб їх вживання було дійсно корисним, звертайте увагу на термін придатності молочних продуктів, пийте молоко з зерновими і не забувайте про кисломолочних продуктах.

джерело

, ,