Українці з’їдають понад 100 кг хліба на рік на душу населення (50–75% більше, ніж у Європі) – про це пише тижневик «Коментарі», який зробив спробу накреслити портрет українця, оперуючи мовою цифр. Видання публікує добірку досліджень “Хто такі українці з точки зору соціології і статистики”. Для порівняння: у Німеччині в середньому з’їдають 75 кг хліба на рік, Австрії – 78 кг, у Великій Британії – 38 кг.
Водночас, за споживанням горілки Україна займає третю позицію у світі – після Росії та США, пише видання, посилаючись на дані дослідження International Wine & Spirits Research. Щорічне споживання гіркої (не в пляшках, а в перерахунку на 100-відсотковий спирт) у РФ досягає 18 л, в Україні – 13 л на людину на рік (дані Business Analytica).
Пива в натуральному вираженні (літрах) українці споживають майже в п’ять разів більше, ніж горілки, – 60 л на рік на людину. Однак через невеликий вміст «градусів» його частка в структурі алкогольного ринку у відсотковому відношенні вдвічі менша (28% пива проти 60% горілки).
За минулий рік українці випили до 18 л соку. Якщо порівнювати цю цифру з даними десятилітньої давнини, показник може здатися високим – в 1999 р. середньостатистичний українець випивав 2,5 л. Однак за споживання соків Україні ще дуже далеко до Європи й Росії. У середньому кожний європеєць випиває 30 л соку на рік. Так, у Фінляндії тільки апельсинового соку випивають щорічно по 18 л на людину. У Німеччині споживання соку становить 45 л/рік на людину. У Росії випивають 32–33 л соку на рік (дані 2008 року).
Українці стали пити більше кави. Щорічно українець випиває 0,9 кг кави і всього 0,4 кг чаю. Однак в чашках це співвідношення виглядає інакше – 250–300 чашок кави на людину і 750-900 чашок чаю на рік. Майже вісім з десяти чашок припадає на розчинну каву. Причому, якщо на початку 1990-х років співвідношення кави до чаю було 1:10, то зараз різниця вже скоротилася до 1:3. Однак, для того щоб досягти рівня споживання кави навіть у традиційно «чайній» Великій Британії, українцям треба пити кави удвічі більше.