У грудні 2012 року Інститут досліджень захворювання на рак Великобританії, на основі проведених ним досліджень, оприлюднив висновок, що більш аніж в 4 з 10 випадків можна запобігти захворюванню на рак шляхом зміни способу життя та навколишнього середовища. Найбільшим фактором ризику, як показують дослідження останнього десятиліття, є тютюнопаління. Після куріння у рейтингу причин розвитку ракових захворювань слідують надмірна вага, вживання алкоголю, погане харчування.
Переваги здорового способу життя у профілактиці раку були широко представлені в результатах дослідження Американського онкологічного товариства, опублікованого у квітні. Дослідження мало на меті оцінити, наскільки впливає на здоров’я дотримання здорового способу життя, фізична активність, вживання алкоголю та правильне харчування. Дослідження тривало 14 років. Відповідно, результати свідчать, що люди, які дотримуються принципів здорового способу життя мали менше шансів померти від хвороб серця та онкології. Більш того, вони мали меншу імовірність померти з будь-яких інших причин, аніж ті люди, які не вели здоровий спосіб життя.
У 2011 році уряд Британії приступив до здійснення свого плану боротьби проти тютюну до Англії. Вони заявили, що приваблива реклама тютюнових виробів буде видалена до квітня 2012 року у великих супермаркетах і до квітня 2014 до квітня 2014 в невеликих магазинах. Сигарети будуть продаватися у простій упаковці.
Чи може кава знизити ризик раку матки?
До кінця 2012 року, три опубліковані дослідження свідчили, що вживання кави може трохи знизити ризик раку матки. Два великих дослідження США, в яких взяли участь більше 220000 жінок протягом майже 10 років, та інше, де було 67000 медсестер серед учасників, і яке тривало 26 років, показали, що жінки, які пили каву мали більш низький ризик захворювання. Дослідження виявили, що жінки, які пили три-чотири чашки в день, мали на 29 відсотків нижчий ризик раку матки в порівнянні з жінками, які не п’ють кави . Це невеликий ефект у порівнянні з впливом інших факторів, таких як вага. І це доказ не є переконливим, вчені досі не розумію, як це працює, але це, здається багатообіцяючим початком.
Зниження ризику захворювання на рак
Варто відзначити, що втрата ваги може знизити ризик розвитку раку. Огляд досліджень, опублікованих минулого літа виявили, що люди, які навмисне втратили вагу, змогли знизити ризик розвитку раку. Відомо, що надмірна вага або ожиріння може збільшити ризик певних видів раку – у тому числі деяких з найбільш поширених типів.
Також відомо, що алкоголь викликає сім типів раку. У цьому році з’явилося більше доказів, що алкоголізм пов’язаний із раком шлунка. Дослідження EPIC виявили, що чоловіки, які пили більше, ніж чотири склянки алкоголю у день, мали вищий ризик раку шлунка (65 відсотків більше), ніж ті, хто пив у дуже малих кількостях.
Рак легенів
Другою найбільш поширеною формою раку у Великобританії, що зачіпає близько 40.000 чоловік на рік є рак легенів. І, на жаль менше ніж 1 з 10 цих людей прожили більш ніж п’ять років після постановки діагнозу. Однією з причин для цього є те, що рак легенів часто діагностується пізно, коли можливості для лікування більш обмежені і менш імовірно, щоб бути успішним.
Стаття написана за матеріалами Сари Вільямс, науковця Інститут досліджень захворювання на рак Великобританії.