Медики упевнені в тому, що зимою людина особливо гостро відчуває брак вітамінів в організмі. Саме зараз багато хто страждає від постійного відчуття втоми, сонливості або, навпаки, дратівливості. Річ у тому, що запас життєво важливих вітамінів і макроелементів, зроблений влітку і восени, виснажується. В організмі починаються збої, він не може нормально функціонувати.
Залежно від того, яких вітамінів організму не вистачає, він виявляється по-різному. При недоліку вітаміну А (аксерофтола, ретинолу) з’являється лупа, стають ломкими і випадає волосся, погіршується зір, а очі втомлюються значно швидше.
Якщо з’являються безсоння і швидка стомлюваність, втрачається апетит, частіше відвідують головні болі, організм нагадує, що йому не вистачає вітамінів В1 (тіаміну) і В9 (фолієвой кислоти). Поява язв в роті, тріщин в куточках губ, лущення шкіри і дерматит на обличчі – ознака недоліку вітаміну В6 (пірідоксина).
Поява оніміння пальців рук і стоп, погіршення пам’яті, проблеми з шлунком і засвоюваністю їжі свідчать про недостатність вітаміну В12 (циано-кобаламіна). Біль в суглобах, кровоточивість ясен, довге загоєння ранок і садин нагадують про недостатність вітаміну С (аскорбінової кислоти).
Недостатність вітамінів D (кальциферолу) і Е (токоферола ацетату) звичайно виявляється не відразу. Але якщо з’являються безпричинне зниження ваги, підвищена пітливість і, м’язова дистрофія, недолік в організмі цих вітамінів необхідно терміново поповнювати. Так само важко самостійно визначити нестачу вітамінів B15 (пангамовая кислота), До (філлохинон), РР (нікотинова кислота, ніацин). Добова потреба в них незначна, але роль в організмі величезна, оскільки вони впливають на обмін речовин, діяльність печінки і нирок, сприяють зниженню кількості холестерину в крові.
Щоб запобігти негативним симптомам авітамінозу, в першу чергу варто звернути увагу на традиційні продукти харчування, тим більше що і коштують вони відносно дешево.
Звичайна цибуля містить залізо, калій і ряд інших мікроелементів. У ній багато вітаміну С, є вітаміни РР і групи В, а також каротин, фітонциди, кверцетин, що сприяє запобіганню раку. На думку медиків, людині бажано щомісячно вживати в їжу не менше 600-700 грамів цибулі.
Природною скарбничкою вітамінів є часник. У ньому містяться вітаміни А, B, З, D, особливо багато вітаміну B1. Крім того, часник багатий ефірними маслами, магнієм, цинком, сіркою, міддю, кальцієм, калієм. У невеликій кількості в ньому є залізо і селен, який по дії на організм близький до вітаміну E. На жаль, супутником цибулі і часнику є сильний запах, але, як мовиться, здоров’я дорожче.
Значну кількість вітамінів містить звична білокочанна капуста, крім того, в ній є багато мікроелементів і півтора десятки амінокислот, включаючи татранову, яка перешкоджає перетворенню вуглеводів в жири. Варто врахувати, що при квашенні частина вітамінів С, В2, РР переходить в розсол. Не менш корисні цвітна капуста і брокколі.
У зимовий період бажано їсти більше буряку, який сприяє подоланню втомленості і депресивних станів, завдяки наявності в ньому вдалого поєднання вітамінів С, В9 і калія. Окрім них в буряку містяться вітаміни В1, В5, В6, РР, Е, провітамін А, багато мікроелементів, включаючи магній, залізо, цинк і кальцій.
Багата вітамінами морква. У ній містяться В1, В2, В6, З, Е, РР, До, багато мікроелементів і мінеральних солей. Вона чемпіон серед овочів за вмістом бета-каротину. Морква сприяє поліпшенню зору, запобігає анемії, благотворно впливає на стан шкіри.
Практично весь спектр вітамінів і мікроелементів міститься в огірках і помідорах. Не дивлячись на те, що при солінні якась частина вітамінів втрачається, взимку варто віддати перевагу цим овочам в консервованому вигляді.
З фруктів в зимовий період в першу чергу слід віддати перевагу цитрусовим і яблукам. А з ягід – чорній і червоній смородині, полуниці, малині, агрусу і вишні. Вони чудово зберігаються в замороженому вигляді, практично не втрачаючи свої корисні властивості. У замороженому вигляді можна зберігати і гриби, в яких міститься багато мінеральних речовин і вітамінів. Особливо багаті гриби вітамінами D і РР, такими необхідними організму в зимовий період.
Надзвичайно корисні в зимовий період горіхи (кедрові, волоські, фундук), соняшникові і гарбузові насіннячка, що містять більшість вітамінів, зокрема А, В15, Е, і мікроелементів. Тільки не перестарайтеся, оскільки горіхи висококалорійні і важко перетравлюються.
Варто врахувати, що окремі вітаміни в овочах і фруктах містяться в незначних кількостях. Зате їх багато в м’ясі, рибі, молочних продуктах. Це характерно для вітамінів А – яловича печінка, риб’ячий жир, сир, жовтки курячих яєць, В12 – жирна морська риба, м’ясо птаха, сир, D – жирна риба, ікра.
Для заповнення вітамінної недостатності також гарно використовувати настої вітамінних рослин.
Настій шипшини. Містить велику кількість вітаміну С, має протизапальну, сечогінну й загальзміцнючу дію.
Рецепт : 20 г сухих плодів промивають у холодній воді, дроблять, заливають 0,5 л окропу й кипятять протягом 10 хвилин при закритій кришці. Після чого настоюють у теплому місці 4-6 годин і проціджують.
Приймати по 1/2 склянки 3 рази в день. Можна за смаком додати мед або цукор.
Настій із чорної смородини. Ягоди чорної смородини містять вітаміни С, Р, органічні кислоти, дубильні речовини й ефірні масла.
Рецепт: 2 столові ложки сухих ягід заливають 2 склянками окропу, наполягають 1 годину й випивають протягом дня.
Журавлинний морс має тонізуючу, освіжаючу дію й підвищує розумову й фізичну працездатність.