Корисні поради > Новини

Вітамінна весна!

Вітамінна весна!. здорове харчування, здоровий спосіб життя, їжа, овочі, фрукти

Із приходом весни варто ще раз задуматися про своє здоров’я. Як відомо перші весняні місяці характеризуються недостатністю вітамнів в органзімі людини, що в крайніх випадках може призводити до авітамінозу. Це пов’язане із тим, що у зимові та весняні місяці ми порівняно менше живаємо свіжих овочів та фруктів, окрім того вміст вітамінів у цих продуктах є меншим, ніж улітку та восени.

Вітаміни являють собою біологічно активні органічні сполуки, які мають велике значення для номального обміну речовин і життєдіяльності організму. Вони підвищують фізичну і розумову працездатність людини, сприяють стійкості оранізму до різних захворювань. Варто пам’ятати, що більшість вітамінів не синтезується в органзмі людини, вони мають постійно надходити “у готовому вигляді”  із продуктами харчування. Їжа повинна містити 22 вітаміни, 11 з яких – є найбільш важливими. Найчастіше зустрічається недостатність вітаміну С, друге місце за частотою посідає вітамін А, також недостатність тіаміну (В1), рибофлавіну (В2), ніацину (РР).

Основні ознаки недостатності вітамінів 

Назва вітаміну

Ознаки недостатності

Аскорбінова кислота (С)

Кровоточивість ясен, довго не загоюються рани, сухість шкіри, швидка стомлюваність, знижена працездатність, часті простудні захворювання.

Тіамін (В1)

Психічна та фізична втома, дратівливість, біль у м’язах, втрата апетиту.

Рибофлавін (В2)

Ураження шкіри, тріщини і заїди на губах, запалення язика, лупа на голові, випадіння волосся та передчасне посивіння, сповільнення росту.

Піридоксин (В6)

Захворювання шкіри, втрата апетиту, судоми м’язів ніг

Ніацин (РР)

М’язова слабкість, втрата апетиту, порушення травлення та нервової системи, захворювання шкіри

Ретинол (А)

Пригнічення росту, випадіння волосся, погіршення зору, особливо у сутінках – «куряча сліпота».

Кальциферол (D)

Рахіт у дітей, у дорослих – розм’якшення кісток, кісткові болі, спонтанні переломи

Токоферол (Е)

Зміни у статевій, нервовій та ендокринній системах, захворювання серця, пухлини

За наявності цих ознак варто разом із лікарем уважно проаналізувати харчовий раціон, доповнити його продуктами, що містять необхідні вітаміни.

Основні джерела вітамінів 

Назва вітаміну

Джерело (мг на 100 г продукту)

Аскорбінова кислота (С)

Шипшина (1200 мг), перець солодкий (250), чорна смородина (200), зелень петрушки (150), кріп (100), суниці, апельсини (60), шпинат (55), капуста, лимони (45).

Тіамін (В1)

Горох (0,9 мг), дріжджі 90,6), свинина (0,52), геркулес (0,45), пшоно (0,42), нирки (0,39), печінка (0,3).

Рибофлавін (В2)

Печінка яловича (0,7 мг), нирки (1,8), дріжджі (11,4), яйця (0,44), сир голландський (0,38), сир м’який (0,25), гречка (0,20)

Піридоксин (В6)

Печінка яловича (0,7 мг), хрін (0,7),часник (0,6), кури (0,52), пшоно (0,52), гранат (0,5), гречка (0,4), перлова крупа (0,36), перець (0,35), картопля (0,30)

Ніацин (РР)

Печінка свиняча (12, 0 мг), дріжджі (11,4), печінка яловича (9,0), кури (7,7), качки (6,0), нирки (5,7), яловичина (5,0), свинина (2,6).

Ретинол (А)

Печінка яловича (8,2 мг),печінка тріски (4,4), жовтки яєць (1,26), масло вершкове (1,3)

Кальциферол (D)

Печінка тріски (100 мкг), оселедці (30), шпроти (20,5), ікра осетрова (8), жовтки яєць (7,7), масло вершкове (1,3).

Токоферол (Е)

Нерафінована кукурудзяна олія (93 мг), соняшникова олія (67)

 

Будьте здоровмими!

 

 

, , , ,