Інформація > Дослідження та цікаві факти > Раціональне харчування

Вплив червоного м’яса на організм

М’ясо для багатьох з нас являється незамінним продуктом харчування і являється невід’ємною частиною нашого раціону.

Останні дослідження, проведені Національним інститутом здоров’я та Американською асоціацією літніх (National Institutes of Health-AARP, США), за участі 500 тисяч літніх американців, показали, що люди, які вживають протягом 10-ти років і більше у великих кількостях м’ясо та м’ясні продукти, помирали раніше тих, хто вживав невелику кількість м’яса. Досліджувані, що з’їдали близько 120 грамів червоного м’яса на день, частіше хворіли на рак та ішемічну хворобу, ніж ті учасники дослідження, хто їв близько 15 грамів м’яса на день. Епідеміологи розцінюють такий високий ризик як недостатню кількість даних у дослідженні.

Виробники м’ясопродуктів стверджують, що нема ніякого зв’язку між вживанням червоного м’яса і м’ясопродуктів і захворюванням на рак, заявляв про те, що посне червоне м’ясо входить у склад дієт, спрямованих на оздоровлення серця. Представник виробників м’ясної продукції критикує дослідження Національного інституту (NIH-AARP). Вона повідомила, що дослідження, засноване на фактах вживання продуктів учасниками, не доводять причину та наслідок. «Багато з цих даних являється нічим іншим, як статистичними суперечками», – говорить Дженет Рилей старший віце-президент Американського інституту м’яса (American Meat Institute).

Але багато досліджень виявили ці зв’язки.

Однак з таких досліджень, що вивчали більш ніж 72 тисячі жінок протягом 18 років, показали, що жінки, які дотримуються раціону західної кухні (багата м’ясом і м’ясопродуктами, десертами, рафінованими крупами і смаженою картоплею), частіше хворіли на сердечні, ракові та інші захворювання.

«Асоціативний зв’язок між вживанням червоного м’яса і раком (побіл шості раком кишківника) діже стійка», – каже Марджи Маккалоф, доктор філософії, дієтолог та епідеміолог Американської співдружності по боротьбі із раком (American Cancer Society).

Після детального вивчення наукових досліджень, експертна комісія Світового фонду вивчення раку (World Cancer Research Fund) і Американського інституту вивчення раку (American Institute for Cancer Research) зробили в 2007 році наступний висновок: «червоне м’ясо і м’ясні вироби являються правдоподібним джерелом раку». Їх доповідь вказує на очевидність зв’язку між вживанням червоного м’яса та м’ясопродуктів і раком кишківника, а також натякає на наявність зв’язку з раком легенів, стравоходу, шлунку, підшлункової залози та матки.

Рашмі Сінха, доктор філософії, головний автор досліджень Національного інституту по боротьбі із раком США (National Cancer Institute), вказує на велику кількість досліджень, які підтверджують, що вживання червоного м’яса у великих кількостях пов’язане із різноманітними хронічними захворюваннями. «Це залежить від точки зору на проблему», каже Сінха. Якщо 20 досліджень вказують на одне, а два дослідження – на протилежне, ви звісно повірите більшості, тобто 20-ти.

Це неясно, але існують декілька областей, що вивчаються дослідниками, на основі яких можна виділити наступні причини:

1) насичений жир, який повязують із раком кишківника та молочної залози, а також із захворюваннями серця.

2) Канцерогени, що утворюються при приготуванні м’яса.

3) Гемове залізо, що міститься  у червоному м’ясі, може утворювати з’єднання, що руйнують клітини та провокують рак.

, , , , , ,