У вересні починається основний сезон яблук
«З’їдаючи одне яблуко в день, ви залишите вашого доктора без роботи», – говорить старовинне уельське прислів’я. Але що робить цей фрукт таким особливим? Яку користь для здоров’я приносять яблука? І чому яблука постійно вихваляють як «чудодійну їжу»?
Фактично, яблука зайняли перше місце в популярній статті Medical News Today про 10 найкорисніших продуктів. Ці фрукти надзвичайно багаті важливими антиоксидантами, флаваноіди і клітковиною. Фітонутрієнти і антиоксиданти в яблуках можуть допомогти знизити ризик розвитку раку, гіпертонії, діабету і хвороб серця.
Чим корисні яблука для здоров’я
- Яблука містять пектин – розчинну клітковину. В одному яблуці середнього розміру міститься п’ята частина денної норми клітковини.
- Яблучна яскрава шкірка – це джерело флавоноїдів, з’єднань, що володіють антиоксидантною дією. Дослідження показали, що споживання яблук та інших яскравих продуктів на чверть знижує ризик раку підшлункової залози.
- Яблука допомагають знизити ризики раку легенів, а також колоректального раку, раку молочної залози і шлунково-кишкового тракту.
- Поліфеноли яблук також зменшують прояви астми, хвороби Альцгеймера, а клітковина перешкоджає атеросклерозу і запобігає коливання рівня цукру.
- Яблука в щоденному раціоні знижують ризик появи діабету 2 типу на 28%.
- Яблука допомагають зберегти здоров’я серця і судин. Наприклад, регулярне споживання свіжих яблук сприяє зниженню рівня тригліцеридів і ліпопротеїнів низької щільності (“поганого” холестерину), але не яблучного соку. Зокрема споживання яблук знижує ризик інсульту.
- Яблука запобігають переїданню і допомагають тримати в нормі вагу. Клітковина в них зберігає тривалий ефект насичення. У той же час дослідники виявили, що регулярне споживання багатих на клітковину і з низьким глікемічним індексом фруктів, особливо яблук, пов’язане з меншою часткою збільшення ваги з часом.
Скільки калорій міститься в яблуках і як правильно їх їсти
Калорійність яблук – 52 ккал на 100 г.
Щоб яблука були максимально корисними, їх треба їсти в свіжому вигляді, ретельно мити, але краще не чистити. Саме в шкірці багато клітковини і поліфенолів. Разом з тим не варто боятися пестицидів – на яблуках вже не самі пестициди, а їх залишки, тому що пестициди швидко руйнуються на сонці. Цього достатньо, щоб зменшити їх кількість.
Шкода яблук для здоров’я
Яблука не мають яких-небудь серйозних побічних ефектів. Від вживання цих фруктів варто відмовитися тим, хто страждає від гастриту або виразки шлунка. До протипоказань також належать:
- Алергія на яблука. Вона може виникнути при вживанні в їжу і при впливі пилку квіток яблуні;
- Високий рівень цукру в крові. У яблуках багато фруктози, особливо в солодких сортах, тому будь-якій людині з високим рівнем інсуліну потрібно бути обережним;
- Молочниця і дріжджові інфекції. Вживання яблук слід обмежити, якщо ви схильні до дріжджовим інфекцій.
Крім цього, варто пам’ятати, що яблучні насіння містять ціанід, це сильна отрута. Вживання в їжу занадто великої кількості насіння яблука може бути смертельним.
Як правильно вибрати яблука
Найоптимальніший розмір – середній. Візьміть в руки – яблуко має бути твердим, а за вагою – вагомим для свого розміру (інакше можливе воно висхле, мляве). Від натурального яблука має приємно пахнути, бути присутнім свіжий і яскраво виражений аромат.
Що приготувати з яблук
Яблука кислих сортів найкраще підходять для приготування різних м’ясних страв. Солодкі фрукти зазвичай додають в салати, десерти і супи-пюре, для запікання в духовці. З яблук також варять смачні компоти та варення.
Але найчастіше фрукти використовують для приготування випічки. З яблуками роблять шарлотки і дріжджові пиріжки, яблучні кекси і штруделі, пляцки, запіканки і пудинги, печиво і тарталетки, а ще яблучні оладки і млинці з яблуками.
Шарлотка з яблуками: класичний рецепт
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- Яйця – 6 шт.
- Цукор – 1 стакан
- Борошно – 1 склянка
- Ванілін – на кінчику ножа
- Яблука – 800 г
Спосіб приготування:
- Збийте яйця з цукром в густу піну, додайте борошно, ванілін і перемішайте, але вже не міксером, а вручну.
- Яблука очистіть і поріжте часточками. Форму змастіть маслом.
- Яблука змішайте з тестом, а не викладайте їх на дно, заливши потім тістом.
- Поставте в розігріту до 180°С духовку і випікайте до золотистого кольору.