Раціональне харчування

Диня – гарбузова господиня!

Ось і прийшов кінець літа – а значить саме час побалувати себе смачною динею. Цей солодкий, ароматний і соковитий плід дарує не тільки приємний смак, але і користь.

Диня — це рослина із роду огіркових. Перша згадка (лат. pepones) зустрічається в Біблії. На наших теренах диня почала поширюватися з XVI ст.

Уроженка тропічної та субтропічної Африки, диня з давніх часів підкорювала серця гурманів. Ще в давності дикорослу диню по достоїнству оцінили за її смак. Відомо, що плоди дині приносили в Єгипті в дар богам, а у Вавилоні їм приписували божественну властивість зберігати в собі Світло.

Потім землероби Північної Індії та Середньої Азії почали вирощувати культурні сорти дині. Поступово ця баштанних культур завоювала всю Середню та Малу Азію і схід аж до Китаю. В Європу і Росію диню завезли тільки в середні XVI століття.

Цей ароматний і яскравий плід прийшовся до вподоби королям, і він став вишуканим десертом при дворі. У Франції диню вирощували на Версальським городі, а Росії при царі Олексій Михайлович — в теплицях під Москвою.

Ризик

Як це не сумно, але навіть в такій божественній їжі, як диня, можуть бути присутніми бактерії сальмонелли і шигелли. Оскільки дині вживаються в сирому вигляді, то всі мікроорганізми прямо відправляються до нас в шлунок, не зустрічаючи на своєму шляху перешкод.

У магазині

Побоюйся вм`ятин і пошкоджень — вони дозволяють бактеріям розповсюджуватися. І, вже звичайно, не купуй диню, нарізану скибками: ти ніколи не дізнаєшся, наскільки чистими були руки, що нарізують ці скибки.

На кухні

Диня росте на грядці і має шорстку сітчасту поверхню. Сальмонелла любить розмножуватися на шорсткій сітчастій поверхні. Отже — перш ніж різати диню, гарненько вимий її під проточною водою із слабким розчином якого-небудь дезинфікуючого засобу. А взагалі-то прекрасний вихід: завести на кухні окрему щіточку для миття овочів і фруктів.

Як вибирати кавуни та дині?

Науково-дослідний інститут харчування рекомендує не купувати кавуни і дині з пошкодженою шкіркою. Про це сказав завідувач лабораторії гігієни харчування Владислав Сластін.

“Хімічні речовини, які потрапляють з підлоги, з асфальту через тріщини або надбитий кавун, можуть викликати при споживанні даного продукту отруєння”, – сказав він.

Він відзначив, що баштанні дозрівають безпосередньо на грунті, продаються в більшості випадків з підлоги або піддонів, на вулиці біля доріг, тому через пошкодження в шкірці в них можуть потрапити бактерії і шкідливі хімічні речовини.

Крім того, на думку фахівця, краще купувати, особливо в умовах спекотної погоди, цілі кавуни або дині, ніж їх половинки, а також не просити розрізати кавун для перевірки самим продавцем.

“Якщо звичайно в кавуні буде зроблений надріз, і ви відразу підете його їсти, то добре, але краще помити спочатку кавун, зробити надріз, подивитися, чи відповідає він смаковим і ароматичним властивостям і потім вживати”, – підкреслив він.

, , , , ,